Beskärning av träd och buskar – metoder och tips

Att beskära träd och buskar är en viktig del av trädgårdsarbetet. Trädgårdsbeskärning innefattar beskärningstekniker för buskar, träd och andra växter. Genom att beskära kan du forma växterna, främja deras hälsosamma tillväxt och beskärning kan hjälpa till att förhindra sjukdomar och skadedjur från att sprida sig. Dessutom kan du få en trädgård som ser vacker ut och som är lätt att sköta. 

Beskärningstekniker för träd

  • Formbeskärning

Formbeskärning handlar om att forma buskar eller träd för att de ska passa in i trädgården eller för att de ska se ut på ett visst sätt. Detta är vanligt när du vill att en buske ska ha en rund eller kvadratisk form, eller när du vill att ett träd ska ha en bestämd form. För att forma en buske eller ett träd behöver du börja beskära när växten är ung och ta bort överflödiga grenar för att uppnå önskad form.

  • Underhållsbeskärning

Underhållsbeskärning innebär att ta bort döda, sjuka eller skadade grenar för att främja hälsosam tillväxt och förhindra att sjukdomar och skadedjur sprider sig. Det är särskilt viktigt på äldre träd och buskar som kan vara mer mottagliga för sjukdomar och skador. Underhållsbeskärning bör göras regelbundet för att hålla dina växter friska och starka.

  • Tillväxtbeskärning

Tillväxtbeskärning handlar om att ta bort en del av växtens tillväxt för att främja en hälsosam tillväxt och förhindra att växten blir för stor. Detta är vanligt när du vill hålla en buske eller ett träd på en viss storlek eller när du vill främja fruktproduktionen på fruktträd. Tillväxtbeskärning bör göras på våren eller sommaren när växten är aktivt växande.

  • Upprätthållande beskärning

Upprätthållande beskärning innebär att du klipper av små delar av trädet för att hålla det i form och ta bort döda eller sjuka grenar.

  • Förnyelsebeskärning: 

Förnyelsebeskärning innebär att du klipper av hela grenar eller till och med hela träd för att främja ny tillväxt. Detta kan vara nödvändigt om trädet är för gammalt eller skadat.

Beskärningstekniker för buskar

  • Toppning: Toppning av buskar innebär att du klipper av en stor del av växtens topp. Detta kan göra busken kortare och bredare, men det kan också göra den mer benägen att utveckla sjukdomar och skadedjur.
  • Upprätthållande beskärning: Upprätthållande beskärning innebär att du klipper av små delar av busken för att hålla den i form och ta bort döda eller sjuka grenar.
  • Förnyelsebeskärning: Förnyelsebeskärning innebär att du klipper av hela grenar eller till och med hela buskar för att främja ny tillväxt. Detta kan vara nödvändigt om busken är för gammal eller skadad.

Beskärningstekniker för andra växter

Andra växter, som rosor och vinrankor, kan också behöva beskäras för att forma dem och främja hälsosam tillväxt. Här är några tekniker för beskärning av andra växter:

Rosbeskärning: Rosor behöver beskäras för att främja blomning och hälsosam tillväxt. Klipp av döda och sjuka grenar och klipp sedan av en tredjedel av de kvarvarande grenarna på våren.

Vinrankesbeskärning: Vinrankor behöver beskäras för att främja fruktproduktion och hälsosam tillväxt. Klipp av gamla och döda grenar på vintern och ta bort grenar som korsar varandra. På sommaren kan du klippa av tillväxt som är för vild och lång.

Perennbeskärning: Perenner behöver beskäras för att ta bort döda blomställningar och för att främja ny tillväxt. Klipp av blommorna och stjälkarna när de börjar vissna, och ta sedan bort allt nedre lövverk för att främja tillväxt.

Allmänna tips för beskärning

Oavsett vilken typ av växt du beskär finns det några allmänna tips som kan hjälpa dig att få bästa resultat:

Använd rätt verktyg: Se till att du har rätt verktyg för beskärningsarbetet. För mindre växter kan en sekatör vara tillräcklig, medan större träd kräver en såg eller grensax. Använd en vass beskärningssax eller såg och klipp alltid av grenar nära grenkröken för att minimera skada på trädet eller växten. Var också noga med att inte beskära för mycket på en gång, särskilt när det gäller träd, eftersom det kan orsaka skador och minska trädets livslängd.

Beskär på rätt tid: 

Slutligen, se till att läsa på om den specifika växtens beskärningsbehov innan du börjar beskära den. Olika växter har olika beskärningsbehov och det kan vara viktigt att veta när på året som är bäst att beskära dem eller hur mycket du bör klippa av. Med rätt teknik och kunskap kan beskärning vara ett enkelt och effektivt sätt att hålla din trädgård frisk och vacker.

Dela gärna med dig av denna artikel:

Mer att läsa

Ekologisk trädgårdsodling

Ekologisk trädgårdsodling har blivit alltmer populärt på senare år, och det är inte svårt att förstå varför. Inte bara är det en hållbar och hälsosam

poppen

Vill du kunna administrera din profil?


Du kan helt kostnadsfritt själv ta kontroll över din profil för att lägga till eller ändra information.

Allt du behöver göra är att i nästa steg registrera din emailadress för att vi ska kunna godkänna dina ändringar.

Ett kostnadsfritt konto skapas då som bara du har tillgång till.